25
Nov

U suradnji s Koronom

„Dobar dan, ja sam Korona i želim se zaposliti u Vašem poduzeću na 10 dana. Ovo su upute kako se ponašati suradnji sa mnom.”

S povećanjem broja zaraženih u Hrvatskoj pomalo dolazi i do povećanja broja zaraženih radnika kod poslodavaca svih struka. S obzirom da je Koronu sada već teže izbjeći čini se kako ćemo morati naučiti s njom surađivati. Vrijeme je da ozbiljno proučimo sva prava i obveze međusobne suradnje te Vam dajemo postupke od procesa samoizolacije preko pozitivnog nalaza sve do otvaranja bolovanja i isplate naknade za vrijeme bolovanja.

„UPOZNAJ NEPRIJATELJA DA BI GA POBIJEDIO”, Sun Cu, Umijeće ratovanja

 

Što Vam je činiti ako Vam prijatelj ili kolega jave da su pozitivni na Koronavirus te da ste Vi njegov bliski kontakt?

Za početak važno je da ostanete kod kuće i fizički se izolirate od svojih ukućana tzv. izolacija. Odmah potom kontaktirajte svog liječnika opće prakse (obiteljske medicine) telefonom ili e-mailom. Vaš liječnik uzet će od Vas osnovne podatke o oboljeloj osobi s kojom ste bili u bliskom kontaktu (Vašem prijatelju ili kolegi) te prema potrebi, u razgovoru s Vama, otvoriti Vam bolovanje. U izolaciji ostajete 10 dana od zadnjeg kontakta s oboljelom osobom pri čemu je dan kontakta nulti dan, a izolacija počinje teći od prvog slijedećeg dana.

Što Vam je činiti ako dobijete pozitivan nalaz na COVID-19?

Svakako ćete ostati kod kuće i fizički se izolirati od svojih ukućana tzv. izolacija. Odmah potom kontaktirajte svog liječnika opće prakse (obiteljske medicine) koji će Vam dati detaljne upute o postupku izolacije te Vam pomoći s eventualnim simptomima bolesti i naravno otvoriti Vam bolovanje. U izolaciji provest ćete 10 dana pri čemu je datum obolijevanja nulti dan, a izolacija počinje teći od prvog slijedećeg dana.

Važno je isto tako da obavijestite svoje bliske kontakte o pozitivnom nalazu te ih uputite da se jave svojim liječnicima opće prakse (obiteljske medicine) radi daljnjeg postupanja. Pod bliskim kontaktom podrazumijevaju se sve osobe s kojima ste bili u kontaktu unutar 48 sati prije pojave prvih simptoma odnosno pozitivnog nalaza.

Također, potrebno je pripremiti popis bliskih kontakata te ih poslati nadležnoj epidemiološkoj službi putem e-maila. Podaci moraju sadržavati:

- ime i prezime kontakta, adresa i kontakt telefon / mobitel,

- opis kontakta (datum, mjesto, vrsta i trajanje),

- radno mjesto/zanimanje kontakta.

Nakon 10 dana izolacije i prolaska eventualnih simptoma bolesti više niste zarazni za okolinu i ne trebate se ponovno testirati.

 

Bilo da ste bili u bliskom kontaktu sa osobom pozitivnom na Koronu ili ste Vi sami pozitivni na Koronu, bit će potrebno otvoriti bolovanje kod Vašeg liječnika opće prakse (obiteljske medicine) za razdoblje izolacije.

To može biti bolovanje zbog postupka samoizolacije u slučajevima kada ste bili bliski kontakt zaražene osobe, ali Vi sami niste zaraženi i/ili bolovanje zbog pozitivnog nalaza na Koronu i eventualnog razvoja simptoma bolesti.

 

Bolovanje utvrđeno po uzroku D0 – izolacija/samoizolacija

Ukoliko Vam je Vaš liječnik opće prakse (obiteljske medicine) utvrdio bolovanje zbog 'kontakta sa sumnjom, vjerojatnim ili potvrđenim slučajem bolesti COVID-19', a nemate simptome bolesti ili Vam zaraza nije potvrđena pozitivnim testom (DOZNAKA D0-IZOLACIJA) pripada Vam pravo na naknadu plaće za vrijeme izolacije i to na teret HZZO-a od prvog dana izolacije u visini 100 % osnovice za naknadu plaće, ali ne više od 4.257,28 kuna za puno radno vrijeme. Budući da, dok ste u izolaciji, niste u mogućnosti podići doznake kod svog liječnika opće prakse te podnijeti zahtjev za naknadu plaće, iznimno imate mogućnost podnošenja zahtjeva elektronskim putem. Zahtjev mora sadržavati IME i PREZIME, OIB ili MBO (matični broj osigurane osobe na HZZO-u – broj sa zdravstvene iskaznice), kontakt telefon i broj tekućeg računa na koji će se izvršiti isplata naknade.

!!! Sve prethodno navedeno možete javiti i svom poslodavcu koji će se obratiti nama za pomoć !!!

U slučajevima kada Vam je, od strane nadležnog epidemiologa/liječnika opće prakse (obiteljske medicine)/druge ovlaštene osobe utvrđena mjera izolacije, a Vi se s poslodavcem dogovorite da posao radite od kuće, za to vrijeme ne ostvarujete pravo na naknadu plaće na teret sredstava HZZO-a, o tome ste dužni izvjestiti svog liječnika opće prakse (obiteljske medicine) te u tom slučaju ne otvarate bolovanje.

Bolovanje utvrđeno po pozitivnom nalazu na COVID-19

Ukoliko ste dobili pozitivan nalaz na COVID-19 i Vaš liječnik opće prakse (obiteljske medicine) utvrdio Vam je bolovanje po istom te ste razvili simptome bolesti (DOZNAKA A0-BOLEST) pripada Vam pravo na naknadu plaće za vrijeme trajanja bolesti i to na teret poslodavca od prvog dana bolesti u visini 70 % osnovice za naknadu plaće, ali ne manje od 3.321,96 kuna za puno radno vrijeme.

Ostanite negativni i budite pozitivni!

IZVORI:

https://www.hzzo.hr/obavijest-osiguranicima-koronavirus/

https://www.koronavirus.hr/najcesca-pitanja-i-odgovori-315/315

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/kratke-upute-sto-uciniti-ako-ste-pozitivni-na-koronavirus/

 

Share this post

Naša web stranica koristi kolačiće (Browser cookies). Nastavkom pregleda ove stranice slažete se sa korištenjem kolačića.
Politika privatnosti SLAŽEM SE !