17
Aug

Sporna odredba Zakona o računovodstvu dodatno će opteretiti obrtnike i uzrokovati rast cijena usluga i drugim poduzetnicima na tržištu

Hrvatska obrtnička komora (HOK) krajem srpnja uputila je prijedlog Ministarstvu financija i Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, tražeći ukidanje odredbe Zakona o računovodstvu koja se odnosi na obvezu licenciranja računovođa.
Potaknuta primjedbama svojih članova računovođa, Hrvatska obrtnička komora kao krovna institucija koja zastupa interese svih obrtnika, reagirala je na odredbe članka 7. stavka 4. Zakona o računovodstvu, koji stupa na snagu 1. siječnja 2019.

Prije svega, osnivanje Radne skupine za izradu posebnog zakona kojim će se propisati postupak i uvjeti licenciranja osoba koje pružaju usluge računovodstvenih poslova, prema dosadašnjim saznanjima, nije obuhvatilo predstavnike obrtnika, koje se kao ključne dionike, nikako ne smije izostaviti.
Nadalje, Hrvatska obrtnička komora smatra da licenciranje nije potrebno uvoditi, jer je upravo sloboda tržišta i tržišnog natjecanja ono što omogućava profiliranje struke, a koja bi namjeravanom regulacijom bila ograničena. Navedena odredba Zakona o računovodstvu obrtnicima koji daju računovodstvene usluge predstavljala bi dodatno materijalno i vremensko opterećenje te bi rezultirala povećanjem cijena usluga velikom broju ostalih poduzetnika na tržištu.

HOK ističe kako sudjelovanje Hrvatske revizorske komore u Radnoj skupini može biti potencijalni sukob interesa, koji bi mogao ugroziti neovisnost financijskog izvještavanja s obzirom da Hrvatska revizorska komora obavlja zadaće na području usluga revizije, a revizija podrazumijeva postupak provjere i ocjene financijskih izvješća, koje sastavljaju upravo računovođe. HOK predlaže da stavove računovođa kao struke predstavljaju upravo računovođe, tj. HOK u ime svojih članova obrtnika, koji su strukovno organizirani kroz Ceh uslužnog obrta i obrta za intelektualne usluge gospodarskog karaktera. Očekujemo da Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta pokrene inicijativu za ukidanje gore spomenutog članka.

U prilogu se nalazi dopis poslan ministarstvima:

MFIN_MINGO_racunovode_stavovi_prijedlozi_2017-07-26.pdf 876,04 kB

Share this post

Naša web stranica koristi kolačiće (Browser cookies). Nastavkom pregleda ove stranice slažete se sa korištenjem kolačića.
Politika privatnosti SLAŽEM SE !